Spontane blauwe plekken

Soms ontstaan er schijnbaar spontaan blauwe plekken op het lichaam. Bij sommige personen gebeurt dit regelmatig en ontstaan er ook nog eens meerdere blauwe plekken tegelijk. De oorzaak hiervan is vaak raadselachtig, maar vaak wel te achterhalen.

Daadwerkelijke spontane blauwe plekken?

De belangrijkste vraag die u zich moet afvragen is of de blauwe plekken daadwerkelijk spontaan zijn ontstaan. Het kan makkelijk zijn dat u zich een keer gestoten heeft, maar dit bent vergeten, omdat het destijds bijvoorbeeld weinig pijn deed, of er gewoon niet meer aan dacht later. Een blauwe plek kan soms vrij simpel ontstaan bij een onbenullig ongeluk. Denk bij blauwe plekken dan ook altijd goed na wat voor handelingen u heeft verricht in de voorbije dagen. Zitten hier handelingen bij die wellicht de blauwe plekken hebben veroorzaakt, dan is de kans groot dat die handelingen ja de blauwe plekken ook daadwerkelijk veroorzaakt hebben.

Andere oorzaken

Zijn de blauwe plekken niet ontstaan door een botsing of door een keer het lichaamsdeel te stoten aan iets hards, dan kan er wat anders aan de hand zijn. Dagelijks lopen bloedvaatjes regelmatig schade op. Dit wordt meestal op tijd verholpen door de bloedstolling, waardoor u geen blauwe plekken krijgt tenzij u zich flink stoot. Soms is er iets mis met de bloedstolling, waardoor u ook bij deze normale, dagelijkse schade blauwe plekken oploopt. Een overzicht van factoren die invloed kunnen hebben op de efficiëntie van de bloedstolling hebben wij voor u op de pagina snel blauwe plekken.

Het gaat hier over oorzaken van het sneller krijgen van blauwe plekken dan normaal, maar alle oorzaken kunnen ook de oorzaak zijn van het spontaan ontstaan van blauwe plekken. Het kan gaan om een combinatie van de daar genoemde oorzaken, maar het kan ook gaan om een iets ergere vorm van bijvoorbeeld een vitaminetekort. Is er bijvoorbeeld sprake van een licht vitamine K-tekort, dan ontstaan blauwe plekken enkel sneller dan normaal, is het een zwaar tekort, dan ontstaan blauwe plekken zelfs spontaan. In principe is het spontaan krijgen van blauwe plekken in veel gevallen een zwaardere vorm van de situatie waar de blauwe plekken enkel wat sneller ontstaan.