Leukemie blauwe plekken

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende types kanker in het beenmerg. Bij leukemie delen cellen in het beenmerg, die voorlopers zijn voor de uiteindelijke witte bloedcellen, ongeremd snel. Dit heeft invloed op de aanmaak van alle types bloedcellen, waaronder de bloedplaatjes.

Leukemie: wat is het?

Leukemie is een type kanker die zich kenmerkt door ongeremde groei van cellen in het beenmerg. Het gaat hier om de cellen die uiteindelijk de witte bloedcellen gaan vormen. Door de ongeremde groei, kunnen andere type bloedcellen, zoals de rode bloedcellen en de bloedplaatjes, niet meer goed geproduceerd worden. Dit zorgt voor bloedarmoede (een tekort aan rode bloedcellen) en ook zogenaamde thrombocytopenie, een tekort aan bloedplaatjes. Dit heeft voor de patiënt vele vaak ernstige gevolgen, zeker wanneer deze situaties zich gedurende een langere periode voortdoen, zoals bij leukemie het geval is.

Leukemie en blauwe plekken

Omdat bij leukemie er onvoldoende bloedplaatjes geproduceerd kunnen worden, is de bloedstolling niet meer wat het moet zijn. Bloedplaatjes spelen namelijk een erg belangrijke rol bij de bloedstolling. Dagelijks lopen bloedvaten door het hele lichaam continu schade op. Dankzij de bloedstolling wordt dit snel verholpen voordat er bloed naar buiten lekt en er een blauwe plek ontstaat. Is de bloedstolling verslechterd, dan kunnen er makkelijker en soms zelfs spontaan blauwe plekken ontstaan. Iets te hard ergens tegenaan leunen kan al voldoende zijn voor een flinke blauwe plek. Een kenmerk van leukemie is dus het voorkomen van veel blauwe plekken die makkelijk ontstaan en soms zelfs spontaan.

Wel moet hierbij worden opgemaakt dat in verreweg de meeste gevallen het snel krijgen van blauwe plekken niet veroorzaakt wordt door leukemie, maar door andere oorzaken. Daarnaast zal er naast het ontstaan van veel blauwe plekken vrijwel altijd ook sprake zijn van bloedarmoede en andere problemen met het bloed. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.